Skip to main content

Blog entry by Netsuli Admin

A videókészítés alapjai - 12 tuti tipp

A videókészítés alapjai - 12 tuti tipp


Ha még soha nem készítettél videót, akkor ez a blog üzenet most neked szól! Összegyűjtöttük azokat a tuti tippeket, amelyek segítségével akár elsőre is szuper videót állíthatsz össze. Vágjunk is bele!

12 tuti tipp


1. Határozd meg, hogy mi a célja a videódnak, és kinek szól! Pl. bemutatkozás, termék ismertetése, online tananyag, kiegészítő tananyag… stb.


2. Nézz körbe, milyen technikai eszközök állnak rendelkezésedre, és válaszd ki a legjobb minőséget adó eszközt! A mai technikai eszközök segítségével (videókamerák, fényképezőgépek, akár mobiltelefonok) megfelelő előkészítés
és forgatókönyvek segítségével akár házilag is nagyszerű videókat tudunk összerakni. Természetesen ha tökéletességre törekszel, akkor bérelhetsz profi gépet vagy felkérhetsz profikat is a forgatásra. Ennek csak a költségkereted szab határt!


3. Tervezd meg a tartalmat: legyen forgatókönyved! Ne csak a szövegre gondolj, tervezd meg azt is, mit mutatsz a képkockákon. Például mutathatod a képernyődet (Pl. tutoriál esetén), egy prezentációt, fotókat és persze saját magadat is.


4. A videód ne legyen túl hosszú. Kutatások bizonyítják, hogy a hallgatói figyelem 5 perc után jelentősen visszaesik. Bemutatkozó videóhoz ennyi idő éppen elég, ám ha tananyagot dolgozunk fel, akkor kevésnek tűnhet. Ilyenkor érdemes több rövid videó
egységet létrehozni, és megszakítani őket a hallgatóknak feltett kérdésekkel, szavazással; esetleg humoros videóval, képekkel.


5. Ügyelj a hangminőségre! Hiába a szép videó, ha nem érthető, zajos, vagy nem hallható jól a beszéd. Bátran használj külső hangrögzítőt is.


6. Figyelj a tempóra! Ugyanolyan fontos a megfelelő beszédtempó, mint az, hogy az információk milyen gyorsan követik egymást a képernyőn. Ha túl lassú vagy. Elalszanak rajta, ha gyorsan darálsz, nem fogják megérteni az anyagot, és elvesztik az érdeklődésüket.


7. Nem mindegy, mi van a háttérben! Ugyanúgy érvényes ez a képernyővideóra, mint az élő felvételre!


8. Ne készíts felvételt nappal szemben! De ügyelj a megfelelő mennyiségű fényre! Ezt nem is olyan egyszerű eltalálni, de ha visszanézed a próbafelvételt, pontosan látni fogod, ha túl sötét a kép, vagy csak a napfényt látni benne..


9. A kamera ne mozogjon felvétel közben. Nagyon zavaró, amikor folyamatos mozgásban van a képernyő..


10. Vágd ki a szükségtelen üres járatokat. Jellemzően a videó elején és a végén találkozunk olyan hosszú másodpercekkel, amikor nem történik semmi. Ezektől szabaduljunk meg!


11. Mindenképp készíts próbafelvételt, majd elemezd ki azt. Megmutathatod néhány ismerősnek is, ők is hozzásegíthetnek a videód sikeréhez egy-egy jó kritikával.


12. Ne feledkezz meg a szerzői jogokról sem, ha más videóját is
felhasználod a tananyagodban!


  • Share

Reviews