Skip to main content

Blog entry by Netsuli Admin

Hogyan motiváljam a tanulókat online oktatás során???

Hogyan motiváljam a tanulókat online oktatás során???

A motiváció kulcskérdés az oktatásban, e nélkül nem igazán képzelhető el a sikeres tanfolyam. A tanuló teljesítményére nagy hatással van a tanár személyisége és hogy mit tesz bele az anyagba. Motiválás során a cél a tanfolyami résztvevők figyelmének irányítása, fenntartása; tanulásra, különféle feladatok, tevékenységek elvégzésre ösztönözés; az adott ismerethez, tantárgyhoz való pozitív viszony kialakítása. De hogyan érhető el mindez az online oktatás keretében?

Maslow piramisa

Az elméleti megközelítések a Maslow-féle piramist veszik alapul. E szerint, amíg a fiziológiai szükségletek nincsenek kielégítve (pl. éhség), addig nem tudunk tovább lépni. Ezt követően a biztonság igénye következik, majd 3 fontos építő elem: szociális szükségletek, az elismerés igénye, és az önmegvalósítás. Nézzük meg ezek szerepét! 

Szociális szükségletek = valahová tartozás igénye

Mindenki szeret egy jó csapat tagja lenni. Sokkal könnyebb úgy fenntartani az érdeklődést, ha sikerült kialakítani a egy jó csapatot, ahol a kommunikáció akadálytalan. Az online oktatás során is törekedni kell már az első perctől kezdve arra, hogy a résztvevők ismerjék meg egymást, álljon fel a csapat. Ezt elő lehet segíteni egy kezdő élő órával, majd közös feladatokkal. Adjunk minél több lehetőséget a diákok közötti kapcsolatra a tananyag mentén. 

Nagyon fontos az is, hogy a pedagógus milyen kapcsolatot alakít ki a tanulókkal, hallgatókkal.Törekedni kell arra, hogy ne alá-fölé rendeltségi viszony jellemezze a kapcsolatot. Teremtsünk alkalmat a kölcsönös tanár-diák kommunikációra! S ne feledjünk minden tanulói reakcióra, munkára visszajelzést adni. Merjenek a diákok kapcsolatot kezdeményezni a tanárral!


Az elismerés igénye = önbizalom
Ennek lényege tulajdonképpen az, hogy a tanulás során a diák meg tudja élni a "meg tudom csinálni" érzést, legyen sikerélménye és ezáltal nőjön az önbizalma, kompetensnek érezze magát. Ne csak azt érezze, hogy jó, ezt is elolvastam, megcsináltam valahogy a tesztet utána, de valójában nem értem az egészet. Segítsük elő, és biztosítsuk, hogy minden tanuló meg tudja élni, hogy jó a témában. 

Önmegvalósítás, autonómia

Önálló döntések biztosítását jelenti. Legyen lehetősége választani. Pl. milyen típusú feladatot old meg ellenőrzésképpen, vagy milyen feladatot ad le osztályzásra. Pl. választható téma és választható, hogy milyen formában adja elő: prezentációval / videóval / hanganyag...stb. 


Milyen egyéb eszközök vannak még?

Figyelem, érdeklődés, kíváncsiság felkeltése

Ennek eléréséhez érdemes a tananyagot felvezetni valami érdekességgel. Lehet ez egy jó videó, vagy csak néhány érdekes kérdés-felvetés. A lényeg, hogy a hallgató kíváncsi legyen az anyagra, alig várja, hogy kattinthasson rá.

Oldott légkör

Különösen élő órák alkalmával fontos már az első percekben megteremteni a megfelelő hangulatot. A legegyszerűbb egy kis humoros felvezetés, ami kapcsolódik az adott órához. Lehet ez egy vicces kép, jelenet. 

A tanítási eszközök változatos alkalmazása

A szemléltetés, kísérletek, videók, játékos tesztek...stb.  tökéletesen alkalmazhatóak erre a célra. De fontos, hogy ne mindig ugyanazt az eszközt használjuk, hiszen az is unalmas lesz egy idő után. Szánjunk időt arra, hogy mindig valami újat, trendit találjunk ki. a célcsoportnak megfelelően. Az interneten számtalan lehetőséget találunk!

Projekt feladat, kooperáció

Nagyon jó szolgálatot tesznek, mert megtörik a monotonitást, változatosságot hoznak, cselekvésre késztetnek. Ezen kívül formálják a közösséget, és lehetőséget ad mindenkinek arra, hogy a tudásának megfelelő szintű feladatokon dolgozhasson, és sikerélményt érjen el.

Teljesítményértékelés

Hatással van az oktatás minőségére, a tanulók teljesítményére, és a tanuláshoz való viszonyára. Használjunk megerősítést, visszacsatolást, motiválást bőségesen! 

Jutalmazás

Végül, de nem utolsó sorban a jutalmazásról. Ösztönző hatású lehet, de csínján kell bánni vele, mert könnyen a visszájára sülhet el. A tanítási folyamatokban elsősorban a nehéz, monoton feladatok végzése után alkalmazhatjuk. 


Mindezek alapján talán kicsit nehéznek tűnik a motiváció fenntartása az online képzések keretében. De szerencsére számos eszköz, modul támogatja ennek megvalósítását. Ha odafigyelünk a piramis 3 elemének teljesülésére, akkor a többi már magától jönni fog! 

  • Share

Reviews

Show comments